CĂPĂCEALA
Este elixirul produs de albine, mai puternic decât mierea. În afară de miere stupul albinelor conţine şi alte substanţe care fac minuni, mai ales în cazul celor care suferă de laringită, astm, stomatită sau chiar paradentoză.
Mult mai puţin cunoscută decât mierea, căpăceala face minuni pentru sănătate, spun apicultorii. Este practic capacul de la fagure, cu care albinele „sigilează” mierea depusă în fiecare celulă a stupului. Conţine miere, ceară, propolis, enzime şi antibiotice naturale. Pentru a beneficia de efectele sale este suficient să sugeţi mierea de pe căpăcel, iar mai apoi să mestecaţi ceara care-l compune.
În urma studiilor specialiștii au identificat aproximativ 400 de principii active şi 45 de substanţe naturale cu rol de antibiotic : Traian Andron, preşedintele Crescătorilor de Albine din Bistriţa-Năsăud, care se ocupă de albine de mai bine de 40 de ani şi are şi studii în domeniu, susține că „Mierea din căpăcel are de două ori mai multe beneficii decât cea obţinută prin centrifugare”.
Se poate folosi căpăceala pentru tratamentul rănilor şi al plăgilor, în cazul laringitei, astmului, și este recomandată şi celor care suferă de stomatită, dar şi celor care au paradentoză, dar şi în cazul problemelor la ficat. Cei care au probleme cu aparatul respirator pot încerca cu încredere căpăceala, întrucât aceasta are efect de lubrifiere a vaselor de sânge.
În funcţie de calităţile genetice ale rasei de albine, căpăceala poate fi uscată (cu un procent de miere mai redus deoarece între căpăceală şi miere se lasă şi o pernă de aer) şi umedă (cu mai multă miere). Acest ”medicament", realizat de albine în farmacia stupului, are o aromă deosebită şi păstrează proprietăţile terapeutice ale elementelor active din compoziţia sa: mierea, ceara, propolisul, enzimele şi antibioticele naturale.
Datorită compoziţiei sale, căpăceala are proprietăţi terapeutice şi curative deosebite. Se recomandă folosirea căpăcelii în următoarele situaţii:
- afecţiuni ale stomacului (mai ales ulcere)
- afecţiuni ale ficatului
- afecţiuni ale cavităţii bucale (stomatită, paradentoză)
- afecţiuni respiratorii (faringite, laringite, astm, etc.)
- infecţii - datorită efectului antibiotic
- afecţiuni cardiace - stimulează activitatea cordului
- stimulează activitatea sistemului imunitar - este un bactericid puternic
- are efect de lubrifiere a vaselor de sânge şi de aceea este foarte utilă în cazul persoanelor care au probleme cu aparatul circulator.
Se consumă prin mestecare până când ceara se topeşte în gură. În acest fel asigură şi o igienă orală deosebită, iar efectele sale sunt mai puternice. Specialiştii recomandă o cură de minimum 14 zile, urmată de 1 lună pauză, după care, se poate relua.
Căpăceala trebuie ţinută într-un loc uscat, întunecos şi răcoros.