top of page
 
CEARA DE ALBINE
​

Utilizarea cerii este foarte largă È™i include fabricarea de lumânări, creioane, lustruirea mobilei È™i pentru impermeabilizare. Este un ingredient folosit È™i în multe produse pentru tratamente cosmetice cum ar fi: balsamuri pentru buze, creme de față È™i corp, ceară pentru epilare, etc.

     Ceara de albine este unul din produsele apicole importante, obÈ›inute de la albinele tinere în vârstă de 12-18 zile. Apicultorii obÈ›in această ceară folosind diverse metode de extragere a cerii.

    ConÈ›ine 72 % esteri, 14% acizi graÈ™i È™i 14% hidrocarburi saturate.

     După proprietățile organo-leptice ceara de albine se împarte în 4 categorii:

  • calitate superioară (cea obÈ›inută din căpăceală È™i rama clăditoare – recoltată înainte de creÈ™terea trântorilor), de culoare albă, uniformă

  • calitatea I-a (provine din capacele, faguri în care s-a crescut puiet, faguri noi, crescături de ceară pe rame), cu o culoare uniformă gălbuie

  • calitatea a II-a (obÈ›inută din topirea fagurilor vechi È™i a reziduurilor de faguri prin topire la cald) de culoare galbenă, brună deschis sau cenuÈ™iu deschis, cu culoare uniformă

  • calitatea a III-a (provine din reziduuri de faguri prin presare la cald sau cu solvenÈ›i organici), de culoare galben închis-portocaliu, cu reflexe roÈ™iatice, culoare neuniformă la spargerea calupului

    • Ceara de albine este folosită în special la fabricarea fagurilor artificiali, dar È™i în alte ramuri ale economiei.

    •      Datorita calităților sale ceara de albine nu interacÈ›ionează cu sistemul digestiv uman si trece prin organism fără a suferi modificări. SubstanÈ›ele dizolvate sau încapsulate în ceara de albine sunt dizolvate si cedate lent, ceea ce face ca ceara să fie utilizată cu succes în industria farmaceutică.

    •      Are capacitatea de a reÈ›ine din organism toxinele, ea fiind utilizată cu succes în curățirea cavității bucale, iar datorită prezenÈ›ei vitaminei A, este folosită în tratamentul afecÈ›iunilor cutanate È™i ale membranelor mucoase de la nivelul gurii.

    • Administrarea orală a cerii intervine È™i în tratamentul colitelor spastice, iar rășinile pe bază de ceară de albine tratează eficient tulburările circulaÈ›iei periferice de la nivelul membrelor inferioare.

    • Unguentele pe baza de ceară de albine îmbunătățesc calitatea pielii, iar unele reÈ›ete populare obÈ›inute din ceară de albine si unt se folosesc la tratarea lupusului.

    • ​

    • AcÈ›iuni terapeutice ceara de albine:

    • este un vehicul medicamentos extern ideal, incorporând diverse substanÈ›e active È™i datorită proprietăților ei fizice (moale, elastică, plastică, insolubilă în apă, etc.)

    • este un corector medicamentos extern, modificând favorabil acÈ›iunile secundare defavorabile ale componenÈ›elor unor formule în care este aplicată

    • datorită acÈ›iunii ei impermeabilizantă, necesară în anumite pomezi sau creme, este folosită în industria farmaceutică È™i în cosmetică

    • fiind plastica È™i ne având aderare la dantură este folosită în stomatologie pentru confecÈ›ionarea de mulaje dentare fine

    • http://www.miere-bucovina.ro/ceara-de-albine

    • https://sfatnaturist.ro/ceara-de-albine-ce-actiuni-si-indicatii-terapeutice-are-aceasta-minune-din-stup/

​

Ceara de albine este utilizată È™i la fabricarea supozitoarelor, a diferitelor emulsii farmaceutice, a mulajelor dentare, a dulciurilor, chiar È™i lumânări aromate de diferite forme.

     Se recomandă consumul de ceară de albine, în special prin utilizarea căpăcelii de albine (ce conÈ›ine È™i ceară), un produs apicol deosebit, cu multiple beneficii (conÈ›inând pe lângă ceară È™i miere, propolis È™i enzime).

   Ceara de albine este un amestec neomogen, complex È™i variabil de substanÈ›e organice, asemănătoare cu grăsimea animală, intermediară între aceasta È™i cea vegetală. Printre componenÈ›ii ei se admit următorii: grăsimi, hidrocarburi, substanÈ›e minerale, substanÈ›e aromate. Este insolubilă în apă, dar solubilă în alcool, eter, cloroform, benzol, benzină, ulei de terebentină.

     Calitatea cerii de albine este influenÈ›ată de recolta albinelor (flora, solul, sezonul culesului, etc.) È™i de condiÈ›iile fiziologice ale familiei de albine pe de-o parte, iar pe de altă parte de modalitatea de extracÈ›ie. În funcÈ›ie de aceÈ™ti factori, variază compoziÈ›ia fizico-chimică a cerii calitativ È™i cantitat.

ceara.jpg
gyertya3.jpg
bottom of page