top of page

                                                                                                                                                    

​

Albină È™i apicultor pot „lucra” împreună doar prin înÈ›elegerea totală a naturalii, iar înÈ›elegerea trebuie să provină de la apicultor. Apicultorul trebuie să È™tie întotdeauna ce vor albinele: albinele vor să hrănească matca, să dezvolte roiuri, să ofere hrană sănătoasă roiului, È™i în nici un caz nu vor să trăiască într-un mediu otrăvit.

Este important pentru apicultori, să ofere un mediu natural, prietenos albinelor, prin utilizarea materialelor pentru fabricarea stupului, care să combină soluÈ›iile de inovare cu practicile tradiÈ›ionale existente, să favorizeze ”aÈ™teptările” albinelor È™i să contribuie la sustenabilitatea apiculturii, È™i protejarea mediului. În acest scop, ar trebui încurajată utilizarea unor echipamente apicole ecologice (stupi È™i echipamente, maÈ™ini moderne de prelucrare È™i ambalare, ambalaje din sticlă sau alte recipiente eco-prietenoase).

Fără instrumente, utilaje moderne, fermele apicole nu sunt profitabile, producÈ›ia nu este durabilă È™i produsul nu poate fi comercializat în mod optim.

În zilele noastre instrumentele moderne pentru apicultură sunt disponibile È™i la îndemâna tuturor. TotuÈ™i achiziÈ›ionarea lor poate prezenta o problemă serioasă pentru un mic producător, datorită preÈ›urilor aplicate. O asociaÈ›ie nu s-ar confrunta cu o astfel de problemă, deoarece prin unirea forÈ›elor, apicultorii ar putea permite să cumpere astfel de echipamente apicole, precum:

- centrifugi pentru miere (tangențiale, reversibile, radiale, etc.)

- mașini pentru descăpăcit

- mașini pentru procesare miere

- mașini pentru prelucrare ceară

- presă faguri

- diverse recipiente pentru procesare miere

- echipamente profesionale moderne

fedelezo.jpg
34 fedelezogep.jpg

                 Sursă: https://www.apis-blaj.ro                                                 Sursă: http://www.konigin-trade.com/

​

Am putea enumera instrumentele apicole moderne pentru că există o mulÈ›ime. Aceste instrumente au fost create cu tehnologie modernă, folosind materii prime moderne, create pentru practicarea unei apiculturi viabile. Materiile prime utilizate pentru crearea acestor instrumente apicole – plastic, oÈ›el inoxidabil, etc. – au fost bine gândite de specialiÈ™tii în domeniu, È›inând cont nu numai de utilitate, dar È™i posibilitatea de întreÈ›inere, curățare È™i dezinfectare uÈ™oară a acestora.

Ca urmare a numeroaselor efecte negative, apicultorii nu mai pot menÈ›ine singuri fermele apicole. Pe lângă instrumentele moderne – care sunt foarte utile – este nevoie È™i de cercetarea È™tiinÈ›ifică, de diseminarea cunoÈ™tinÈ›elor dobândite prin cursuri pentru apicultori. 

Toate astea pot fi rezolvate cu ajutor guvernamental, cum ar fi:

- subvenții pentru cercetarea sănătății albinelor (dezvoltări tehnologice, prevenirea și controlul bolilor etc.)

- dezvoltarea practicilor agricole durabile, sustenabile și promovarea soluțiilor non-chimice (sprijin pentru practicile agricole, cum ar fi

- rotația culturilor și protecția plantelor biologice naturale)

- promovarea sporită a tehnicilor moderne, bio-prietenoase pentru protecția a plantelor

- dezvoltarea unor produse veterinare împotriva paraziÈ›ilor interni È™i a altor boli oportuniste, care nu dăunează viaÈ›a albinelor

- crearea laboratoarelor pentru cercetare apicolă È™i farmaceutică în domeniu
- sprijinire cercetării È™tiinÈ›ifice în domeniul sănătății albinelor
- asigurarea instruirii adecvate a medicilor veterinari în domeniul apicol

- asigurarea asistenței veterinare profesionale pentru apicultori

- implicarea profesioniÈ™tilor din apicultură în activitatea autorităților veterinare

Ignorarea mortalității crescute în rândul albinelor È™i a celorlalte insecte polenizatoare sălbatice din Europa È™i nu numai, ar putea avea consecinÈ›e negative grave asupra agriculturii, producÈ›iei alimentare È™i securității alimentare, a biodiversității ecosistemelor È™i sustenabilității mediului. 
Este esenÈ›ial ca apicultorul să-È™i păstreze stocul de albine în condiÈ›ii de producÈ›ie profitabile, dar acest lucru poate fi realizat numai cu anumite intervenÈ›ii pe tot parcursul anului. De pildă:

- prin evaluarea stării coloniilor de albine È™i, dacă este cazul, prin interveniÈ›i la momentul potrivit pentru a obÈ›ine o producÈ›ie de cea mai înaltă calitate È™i o cantitate ideală de produse

- prin asigurarea condiÈ›iilor de trai prin fabricarea de stupi din materiale acceptate de albine, È™i care să asigure siguranÈ›a deplină a albinelor atât vara, cât È™i iarna È™i în orice condiÈ›ii de anotimp

31 mehesz gondoskodas.jpg

Dacă albinele acceptă stupul oferit de apicultor, se vor simÈ›ii în anturaj, vor rămâne È™i vor lucra spre bucuria apicultorului.

Dacă analizăm modul de practicare a apiculturii, de îngrijire a albinelor, putem da seama că apicultorii fac tot posibilul pentru a face o apicultură viabilă È™i iau toate măsurile necesare pentru a asigura toate condiÈ›iile necesare pentru bunăstarea albinelor, dar apicultorul trebuie să È›ină cont È™i de aspectele economice.

​

bottom of page