top of page

   

LĂPTIȘORUL DE MATCĂ:

 

Lăptișorul de matcă este un produs apicol minunat, cadoul albinelor, fiind o veritabilă bombă de vitamine și un aliment perfect echilibrat, cu o culoare alb-gălbui și un gust acrișor, puternic astringent, aspect perlat. Se consumă altfel decât celelalte produse apicole: se ține sub limbă până la dizolvare. Este alimentul complet și produsul apicol cu cel mai complex și variat profil nutrițional, conținând aproape toate substanțele nutritive necesare organismului și este singura sursă naturală de acid 10-HDA și acetilcolină, nutrienţi esențiali pentru organismul uman. În antichitate grecii și egiptenii considerau că lăptișorul de matcă, acest produs apicol minune, primit de albine, oferă omenirii o viață fără îmbătrânire.

       Are efect imunostimulator și proprietăți vindecătoare excepționale, ajutând organismul în apărarea contra agenții patogeni, radicalilor liberi și efectele negative ale factorilor de mediu. Efectele sale asupra organismului uman sunt incontestabile.

       Conține vitamina A, toate vitaminele din grupul B, vitaminele C, D și E. Are un conținut foarte ridicat în special al vitaminelor din grupul B (B1, B2, B3, B6, B12) biotină, acid folic și inozitol. Are foarte mult acid pantotenic, care joacă un rol important în reducerea nivelul de stres.

       Conține și alți compuși vitali, cum ar fi:

  • proteine 12,3 %

  • grăsimi în jur de 5,5 %

  • carbohidrați 12 - 15%

     Având un conținut ridicat de proteine,  mai conține și 17 aminoacizi, inclusiv cei 8 acizi esențiali pe care organismul uman nu îi poate produce și pe care trebuie să le obțină din dietă.

       În afară de vitamine mai conține și : minerale (calciu, cupru, fier, fosfor, potasiu, siliciu, sulf), hormoni naturali, zaharuri esențiale, acizi nucleici, gelatină vegetală, gama globulină și alți nutrienți.

       Specialiştii în domeniu nu au putut identifica încă toate substanţele hrănitoare pe care lăptișorul de matcă le conţine. Este denumit elixirul tinereții, ajută longevitatea, îmbunătățește fertilitatea. Consumul regulat al lăptișorului reglează dezechilibrele hormonale, ameliorează simptomele menopauzei, crește libidoul, îmbunătățește motilitatea spermei.

       Beneficiile lăptișorului de matcă

  • întărește sistemul imunitar, îmbunătăţeşte mecanismele proprii de apărare ale organismului

  • previne stările de răceală şi gripă

  • reduce  nivelul de colesterol din sânge

  • echilibrează nivelul de zahăr a sângelui

  • ajută la creşterea rezistenţei la efort fizic

  • fiind un tonic-energizant natural, combate oboseala fizică şi psihică

  • îmbunătăţește memoria și stimulează performanţele intelectuale

  • ajută la reducerea stărilor depresive

  • previne bolile neuro-degenerative

  • joacă rol de neurotransmiţător, cu efecte vitalizante pentru creier

  • reface celulele nervoase şi încetineşte procesele degenerative

  • are efecte antiinflamatorii

  • este un bun reglator al hormonilor ovarieni, hipofizari şi hipotalamici la femei, iar pentru

       bărbaţi este recomandat datorită capacităţii de normalizare a funcţiei glandelor suprarenale

  • stimulează producere de colagen, esenţial pentru frumuseţea pielii

  • diminuează semnele îmbătrânirii

  • corectează dezechilibrele hormonale

  • îmbunătăţeşte activitatea inimii acționând ca un tonic cardiac, energizant, vasodilatator şi hipotensor

  • reduce colesterolul şi trigliceridele din sânge şi previne depunerea acestora pe pereţii vaselor

  • datorită efectelor imuno-modulatoare crește rezistenţa organismului la ciuperci şi bacterii (ex. stafilococi şi streptococi)

  • îmbunătăţeşte funcţiile sistemului digestiv prin efectul de regenerator al mucoasei tractului digestiv, scade nivelul acidităţii gastrice

  • are efect depurativ și îmbunătăţeşte funcţia de detoxifierea ficatului, şi are acţiune nutritivă, antivirală şi de regenerare a hepatocitelor

    Lăptişorul de matcă este o substanţă biologică concentrată în diverşi compuşi organici şi anorganici și trebuie administrat cu mare precauţie de către bolnavii cu afecţiuni cronice ulceroase. De asemenea, este contraindicat sau nerecomandat în următoarele situaţii: în cazuri de alergie sau hipersensibilitate la produsele apicole, intoleranţă la lăptişor de matcă, femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează, persoanelor care suferă de crize de astm, boala Addison sau cancer în faza acută.

      Lăptișorul de matcă poate fi consumat intern sau extern, în funcție de nevoi și starea de sănătate, după cum urmează:

  •      Intern, cele mai bune efecte terapeutice se obțin prin administrarea în cure de 6 – 8 săptămâni a unei doze zilnice de 1,00 g/zi pentru adulți și 0,50 g/zi pentru copii. După fiecare cură se recomandă o pauză de 1-2 luni.  Se consumă de preferat pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de masă, iar rezultatele cele mai bune se obțin dacă produsul este în stare pură, așa cum este colectat din stup și fără să fi suferit vreun proces de prelucrare sau transformare. Doze mai mari de lăptișor de matcă se pot consuma doar la recomandarea medicului cu competențe în api-fitoterapie. 

  •       Extern, lăptișorul poate fi folosit sub formă de măști pentru întreținerea pielii

        Efectele fiziologice ale lăptișorului de matcă:

  • Stimulant general al organismului

  • Îmbunătățește răspunsul imun și funcțiile generale ale organismului

  • Îmbunătățește starea mentală

  • Combate insomnia

  • Rol deosebit în metabolismul celular, în activitatea creierului

  • Reduce colesterolul

  • Util în digestie

  • În anemia pernicioasă

      Contraindicații:

  • Persoanelor alergice

  • Femeilor însărcinate

  • Mamelor care alăptează

laptisor de matca2.jpg
apilarnil3.jpg
bottom of page