top of page

 

PĂSTURA

 

   Păstura, acest produs nou, obținut din fermentarea polenului, are o compoziție chimică îmbunătățită. Compoziția păsturii este foarte asemănătoare cu ceea a polenului, dar păstura are unele proprietatea mai importante din punct de vedere terapeutic.

    Păstura este un polen care în condiții de umiditate și căldură suferă un proces controlat de fermentare.

     Polenul recoltat de albine este depozitat în stup în celulele fagurelui. În timpul depozitării, datorită condițiilor de temperatură și umiditate, apar diferite schimbări care conduc la formarea păsturii (sau pâinea albinelor), cu proprietăți mai valoroase decât polenul datorită:

  • Unui conținut mai ridicat în monozaharide;

  • Unui conținut ridicat de vitamina K;

  • Unei acidități mai crescute care duce la o păstrare mai îndelungată a păsturii;

  • Prezenței acidului lactic ce contribuie la o bună conservabilitate a păsturii.

   Este bogată in vitamina A, B, C, E şi K, in enzime si minerale precum magneziu, calciu, fier, seleniu, sodiu, zinc, potasiu, fosfor, conține acid lactic si aminoacizi esențiali. Datorita conținutului ridicat de acid lactic si a proprietăților sale antibiotice poate fi păstrată la temperatura camerei, fără ca proprietățile ei să se altereze.

     Este foarte ușor asimilată de organsinul uman, fiind o resursă de sănătate și oferind multe beneficii organismului uman:

  •  sursa importantă de energie și vitalitate

  •  bun detoxifiant, revitalizant si antianemic

  • recomandată pentru copii datorită protejării sistemului imunitar si proprietăților sale antivirale

  •  bun tonic hepatic si nervos, protejează ficatul si ajuta la tratarea bolilor hepatice

  • reduce colesterolului din sânge

  • reglează tranzitul intestinal si afecțiunile digestive si de colon

  • remediu bun in cazul deficientelor de minerale – magneziu, zinc, etc.

     Consumul de păstura de albine este indicat atât adulților cât și copiilor. Este recomandată persoanelor cu afecțiuni hepatice, gastrice, afecțiuni ale tubului digestiv, afecțiuni ale colonului, anemie, boli reumatice,  stări de nervozitate, anxietate, oboseală cronică, afecțiuni circulatorii, afecțiuni vasculare. Cura cu păstură de albine oferă organismului un aport important de energie, vitalitate și sănătate. O cură cu păstură de albine este recomandată să se țină în jur de 6 săptămâni.

     Păstura de albine seamănă cu polenul, are aceleași efecte terapeutice ca și polenul, dar acțiunea ei este mult mai rapidă și mult mai consistentă. Administrarea păsturii de albine se face dimineața, pe stomacul gol:  o linguriță pe zi sau 3 grame pentru copii (de preferat cu miere să fie mai gustoasă) și 5-10 grame pentru adulți.

     Persoanele cu alergie la polen, sau care suferă de diabet, nu pot consuma păstura. Înainte de a consuma păstura trebuie sa fie siguri ca nu sunt alergici la polen.

pastura.jpg
bottom of page