B. PRODUSELE APICOLE NATURALE INDIRECTE
​
Oțet de miere
Turte din miere
Hidromel
Creme și produse cosmetice
​
OÈšET DE MIERE
​
Sursă: https://www.reteteleluiradu.ro/foarte-pe-scurt-despre-otetul-de-miere/
​
OÈ›etul de miere este un ingredient rar, cu savoare fină, rafinată È™i se prepară aproape exclusiv în FranÅ£a - cu o metodă veche de câteva sute de ani -, unde este denumit “vinaigre de miel”, dar are tradiÈ›ie È™i în Italia.
Se prepară doar din apă ÅŸi miere; procesul este lung, căci transformarea mierii în oÅ£et durează circa un an: 6 luni ca să fermenteze, proces ce transformă mierea în mied – adică într-un fel de vin de miere, caci, exact ca la vin, alcoolul se obÅ£ine direct din zaharuri, ÅŸi alte 6 luni ca miedul să se transforme în oÅ£et.
Este ideal pentru asezonarea vinegretelor fine ÅŸi pentru prepararea dressing-urilor (sosuri reci) pentru salate, pui ÅŸi fructe de mare. În principiu trebuie alăturat ingredientelor cu gust ne-pregnant, ca să-ÅŸi poată pune în valoare savoarea fină ÅŸi rafinată.
​
HIDROMEL
​
Sursă:
https://www.realitatea.net/stiri/actual/ce-este-de-fapt-hidromelul-si-ce-beneficii-are-pentru-organism_ 5dcc91e8406af85273cedcf9
​
Denumit ÅŸi „băutura zeilor”, hidromelul sau miedul este o băutură ce se obÅ£ine din fermentarea mierii de albine, devenind o băutură dulce, slab alcoolizată, pe care doar vechii apicultori ÅŸtiau să o facă. ReÅ£eta după care se prepară băutura este foarte veche ÅŸi deloc uÅŸoară.
Se amestecă apă fierbinte cu miere de albine într-o anumită proporÅ£ie, se adaugă polen, căpăceală, păstură, iar pentru a obÅ£ine un vin aromatizat se adaugă flori de soc, busuioc sălbatic, cuiÅŸoare etc. ÅŸi se poate adăuga câteva găleÅ£i de struguri albi, iar la final se adaugă zeamă de lămâie pentru a obÅ£ine un mied limpede. Ca fermenÅ£i se utilizează „căpăceala” de la faguri, respectiv ceara care formează capacul fagurelui.
După ce a fermentat între ÅŸase ÅŸi opt săptămâni, băutura se transferă în butoaiele din lemn de brad, unde să lasă „la învechit”. După limpezire, din aproximativ 100 de litri de materie primă rezultă circa 30 de litri de mied limpede (limpezirea poate dura chiar ÅŸi un an). Din butoaie, băutura se pune în sticle cu dopuri de plută.
Hidromelul este o băutură cunoscută din antichitate, fiind apreciată de greci şi romani. Legenda spune că hidromelul era o băutură rezervată zeilor, fiind apreciată pentru proprietăţile date de mierea, polenul și plantele aromatice.
În prezent puÈ›ini apicultori produc hidromel datorită faptului că legislaÈ›ia nu îi ajută, produsul fiind considerat o băutură alcoolică È™i supunându-se unei legislaÈ›ii mai complicate, diferite de cea a producătorilor tradiÈ›ionali.
Hidromelul conține vitaminele C, A, D, K, complexul de vitamine B, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, crom și iod.
Este o băutură alcoolică slabă care se obÈ›ine în urma fermentării mierii de albine amestecate cu apă È™i polen.
ReÈ›etă clasică de hidromel - Într-o sticlă de un litru se pune la un litru de apă plată 6 - 8 linguri de miere polifloră de albine, curată, ÅŸi o linguriță de polen. La temperatura camerei se lasă la macerat două zile cu capacul bine închis. În cele două zile se mai agită sticla de câteva ori pe zi (3-4 ori). AÈ™a se obÈ›ine o băutură uÈ™or alcoolizată, acriÈ™oară, acidulată. Se poate consuma două-trei pahare pe zi, cu circa 20 de minute înainte de masă.
Beneficiile hidromelului: este vitaminizant, are enzime È™i hormoni naturali, bun afrodiziac, ajută în remedierea impotenÈ›ei, are efecte uÈ™or vasodilatatoare, bun pentru menopauza prematură, sporeÈ™te pofta de mâncare, defavorizează insomnia, calmează tusa, este diuretic È™i purgativ, ajută în recuperarea de după infarct sau accident vascular, în cazul bolilor de inimă degenerative, ischemie cardiacă, sinuzită, rinită, bronÈ™ită, astm, pneumonie, TBC, etc.
Se pot face cure de până la 20 de zile sau 60 de zile, în funcÈ›ie de afecÈ›iune È™i starea generală de sănătate, dar indicat ar fi consultarea unui medic de specialitate înainte de începerea unei astfel de cură pentru evitarea unor reacÈ›ii adverse ( vreun tratament medicamentos sau alergie la miere sau polen).
​
CREME ȘI PRODUSE COSMETICE
​
Surse http://www.allderma.ro/index.php?route=journal2/blog/post&journal_blog_post_id=15
https://www.elemental.eu/ro/814-ceara-de-albine.htm
Apicultorii promovează virtuÈ›ile produselor apicole, încercând astfel readucerea celor interesaÈ›i încrederea în ”produsele stupului”.
Calitățile extraordinare ale mierii - medicament si aliment preÈ›ios in acelaÈ™i timp –, dar È™i a celorlalte produse apicole, sunt cunoscute încă din antichitate, când mierea era considerată hrană vie. Încetul cu încetul de la consumul produselor apicole (miere, păstură, polen, fagure, propolis, etc.) , s-a trecut la integrarea acestor produse apicole in preparatele cosmetice.
Eficienta produselor apicole este pe deplin relevata de știința cosmetica moderna care pune accentul pe rolul stimulator, pe acțiunea nutritiva de revitalizare a tenului si pe efectele terapeutice ale produselor apicole utilizate in preparatele cosmetice.
Ceara de albine este unul dintre cele mai utilizate produse apicole. Ea este ingredient de baza intr-o serie larga de preparate cosmetice (cremele de mâini, cremele de fata, balsam de buze).
Este un ingredient natural folosit din vechime în produsele cosmetice, medicinale È™i pentru prepararea lumânărilor. Conferă pielii emoliență È™i catifelare, deci a fost apreciată din cele mai vechi timpuri. Are efect calmant È™i ajută pielea să-È™i menÈ›ină hidratarea. Are È™i rol de barieră de protecÈ›ie, formând un strat fin pe piele. Ceara de albine purificată, care prin filtrare È™i tratare termică devine albă È™i cu un miros mai puÈ›in pregnant față de varianta galbenă, dă libertate la crearea compoziÈ›iilor fără influență asupra culorii sau parfumului rezultat. Este un ingredient util pentru crearea de creme, unguente, alifii È™i balsamuri cu textură frumoasă, rujuri È™i alte cosmetice decorative.
Ceara de albine poate fi inclus ca ingredient pentru prepararea de compoziÈ›ii cosmetice, emulsii È™i creme mai lejere, unguente, balsamuri, creme anhidre. Poate fi folosită ca ingredient în produse de machiaj: rujuri, rimel, balsam de buze, È™i la prepararea de unguente din uleiuri vegetale lichide. Aceste produse trebuie ​păstrate la loc uscat È™i răcoros, ferit de lumina directă.
Date de siguranță, precauÈ›ii în utilizare: a nu se folosi de persoanele sensibile la produse apicole; uz cosmetic.
Mierea de albine, cel mai cunoscut produs apicol, se poate folosi în compoziÈ›ia săpunului pentru ten, măști pentru ten si corp, contribuind la hidratarea si regenerarea pielii. Calitățile mierii pot fi potentate prin asocierea cu gălbenuÈ™ul de ou si uleiul de măsline sau prin amestecarea cu lapte sau smântâna si miezul unui avocado. Prin combinarea mierii cu diverse ingrediente obÈ›inem cele mai ”eco” si ”bio” preparate cosmetice.
​