Apicultura este o ramură a zootehniei care studiază biologia È™i tehnologia creÈ™terii È™i exploatării albinelor în scopul obÈ›inerii de producÈ›ii apicole ridicate È™i a sporirii producÈ›iei de seminÈ›e la plantele agricole entomofile. Datorită particularităților biologice specifice, albinele produc importante produse, iar prin acÈ›iunea de polenizare a plantelor asigură însemnate sporuri de producÈ›ie la multe culturi agricole.
Apicultura – fapt dovedit de istorici, arheologi, etc. – a existat din cele mai vechi timpuri. Primele dovezi a existenÈ›ei albinelor au fost găsite în peÈ™tera Păianjenului din Spania: o pictură rupestră care datează cu 12.000 în urmă. În Egiptul antic se folosea multă miere È™i ceară de către preoÈ›i în cadrul diferitelor ritualuri, iar albina stilizată era simbolul regelui Egiptului de Jos din anul 3200 î. C. S-a găsit referire la albine, miere È™i pe niÈ™te table de argilă mesopotamiene, care datează din anii 2700 î. C. Și în Grecia È™i Roma antică era cunoscută foarte bine apicultura. Apicultorul – sclavul care a fost însărcinat cu această activitate – a fost numit "apiarus" la romani È™i "mellitorus" la greci.
Prin practicarea apiculturii din cele mai vechi timpuri, înaintaÈ™ii noÈ™tri au ajuns la concluzia că albinele sunt un factor determinant în evoluÈ›ia naturii, È™i tot ce dau albinele este sănătate pură pentru organismul omului.
Medicul pediatru ÅŸi cercetător în domeniul apiterapiei Rawhi M. A. Abdalla susÈ›ine că “Dacă n-ar fi existat apicultura, atunci n-ar fi existat apiterapia ÅŸi nu numai. Albinele sunt ÅŸi au existat de când lumea ÅŸi vor exista cât va exista lumea sau invers. … Albina este o fiinţă harnică, organizată, curată, ordonată, deÅŸteaptă ÅŸi frumoasă. Ea merită tot respectul ÅŸi toată grija noastră ca persoane ÅŸi a oficialităţilor (state ÅŸi guverne). ViaÅ£a pe Pământ este legată de existenÅ£a albinelor, dacă există albine, există ÅŸi viaţă, dacă nu... Doamne ajută!”
Albinele joacă un rol crucial în menÈ›inerea echilibrului naturii. ProducÈ›ia alimentară, biodiversitatea È™i sustenabilitatea mediului sunt dependente de existenÈ›a lor. Din păcate, putem spune că populaÈ›ia de albine este mult micÈ™orată ceea ce înseamnă dezastru pentru umanitate È™i natură.
Să vedem motivele:
- schimbări climatice și de mediu
- încălzirea globală
- lipsa precipitațiilor - creșterea temperaturii globale poate duce la schimbări de mediu, modificări ale cantității și distribuție spațială a precipitațiilor.
(sursă:https://www.pexels.com/)
Aceste modificări pot duce la dispariÈ›ia anumitor specii de animale È™i plante. Noile spaÈ›ii ecologice se pot dezvolta È™i popula, dar poate cu alte specii care accelerează răspândirea anumitor specii invazive È™i, în acelaÈ™i timp, perturbă echilibrul ecologic.
Oameni de È™tiință cunoscuÈ›i din întreaga lume recunosc, că există o mulÈ›ime de dovezi pentru creÈ™terea temperaturilor, de la încălzirea aerului È™i oceanelor până la topirea gheÈ›arilor È™i creÈ™terea nivelului mării, iar aceste schimbări în marea lor majoritate sunt efectele nocive ale activității umane.
​
După cum știm, primele albine au apărut acum 100 de milioane de ani.
Domesticirea lor a început cu aproximativ 6.000 de ani în urmă È™i este, de fapt, singura specie de insecte domesticite timpuriu în afară de viermele de mătase. Albinele au supravieÈ›uit de mii de ani. Au jucat È™i joacă un rol uriaÈ™, în primul rând, în menÈ›inerea florei Pământului (albinele alcătuiesc mai mult de 70% din insectele polenizatoare) È™i, nu în ultimul rând, în producerea mierii, care este atât de importantă pentru organismul uman.
Am putea spune, că albinele sunt primii meÈ™teri producători de miere. Aceste mici vieÈ›uitoare sunt nepreÈ›uite pentru noi, oamenii. Prin munca lor grea, ele realizează lucruri uimitoare È™i sunt unele dintre cele mai importante vietăți din întreaga lume. Cea mai importantă sarcină a lor este polenizarea plantelor. Fără acest serviciu gratuit oferit de către albine, ar trebui să ne descurcăm fără o treime dintre produsele alimentare pe care le utilizăm acum.
Din cauza iresponsabilității activității umane È™i a schimbărilor climatice de pe planeta noastră, nu este exclus ca aceste insecte benefice să dispară È™i cu dispariÈ›ia lor să se schimbe tot în mediul nostru înconjurător. Aceste schimbări vor afecta opÈ›iunile de hrănire a albinelor care se hrănesc cu nectar È™i polen, iar dacă albinele vor fi private de hrana necesară, ele mor È™i polenizarea plantelor va fi redusă drastic.
Poate să apară o reacÈ›ie în lanÈ›:
- dacă polenizarea este redusă, anumite flori importante pentru albine pot dispărea
- cu dispariÈ›ia florilor melifere necesare producerii mierii, se reduce spaÈ›iul de viață È™i posibilitatea de hrănire a albinelor , în concluzie scad condiÈ›iile lor de trai
- dacă scad condițiile de trai, scade populația de albine
- dacă numărul albinelor scade, scade și producția de miere
- cu micșorarea producției de miere este redusă alimentația albinelor (albinele depind, pentru a se hrăni, de polenul și de nectarul din plante)
- dacă hrana albinelor scade albinele dispar
- cu dispariția albinelor se micșorează drastic numărul polenizatorilor (cu aprox. 70%)
- dacă dispar polenizatorii - dispare flora - dispare lumea animalelor È™i astfel omul încetează să mai existe
Natura va restabili echilibrul de la sine, dar fără om.
​
Revenind la albinele noastre: Nu cu mult timp în urmă, o familie de albine crescută în urmă cu 50 - 60 de ani (la mijlocul verii, o familie sănătoasă de 40.000 - 80.000 de persoane) produceau între 130 È™i 170 kg de miere pe an. Datorită condiÈ›iilor de mediu de astăzi, această cantitate de miere a scăzut la 15-30 kg pe familie (în ciuda noilor tehnologii, inovaÈ›iilor, stocurilor hibridizate).
Nu numai schimbările climatice cauzează dispariÈ›ia albinelor. Există mulÈ›i factori implicaÈ›i în dezastru, inclusiv protecÈ›ia chimică a plantelor, ceea ce poate duce la micÈ™orarea populaÈ›iei de albine. SupravieÈ›uirea sănătoasă a unei familii de albine este garantată de o „pășune” pentru albine, care asigură continuitatea de hrănire sănătoasă, polen sănătos, furnizează nectarul necesar È™i, în acelaÈ™i timp, asigură o varietate de zone de furaje È™i anumite culturi (păducel, zmeură, mure, castan, mantă, tei, rapiÈ›a, floarea soarelui, salcâm, florile sălbatice, etc.) care oferă albinelor nutriÈ›ia bogată de care au nevoie pentru a-È™i menÈ›ine sistemul imunitar È™i sănătatea.
În agricultură, în toată Europa, se utilizează un procent mare de pesticide, cu un procent ridicat de neonicotionide până în 2015. Neonicotinoizii au devenit populari atunci când insectele dăunătoare au devenit rezistente la alÈ›i compuÈ™i chimici. De obicei, pesticidele nu sunt pulverizate pe frunze, ci se acoperă seminÈ›ele, oferind astfel protecÈ›ie împotriva agenÈ›ilor patogeni din sol. Ulterior, germenul absoarbe produsul de protecÈ›ie a plantelor, protejând astfel planta împotriva insectelor. Neonicotinoidul ajunge atât în ​​polen cât È™i în nectar, ceea ce prezintă un risc pentru polenizatori (din cauza metabolismului albinelor mierea nu este afectată, dar albinele mor).
În 2013, Uniunea Europeană a introdus o interdicÈ›ie parÈ›ială pentru tiametoxam È™i imidacloprid, interdicÈ›ie extinsă È™i la alte pesticide.
Utilizarea insecticidelor È™i erbicidelor, amenință existenÈ›a albinelor. SubstanÈ›ele sunt absorbite de albine - fie le otrăvesc, fie le distrug capacitatea de orientare, astfel încât albinele nu îÈ™i mai găsesc drumul spre stup È™i mor.
​
Cultivarea plantelor modificate genetic are, de asemenea, o influență negativă asupra albinelor. Prin modificarea genetică, unele plante sunt făcute să reziste la boli, insecte sau pot fi modificate în aÈ™a fel încât să reziste mai bine schimbărilor climatice. Recoltele pot fi făcute să crească mai repede È™i să se strice mai greu, să aibă o producÈ›ie mai mare, sau se pot îndepărta anumiÈ›i alergeni. Echilibrul biologic este ameninÈ›at, iar diversitatea naturală este din ce în ce mai limitată. Albinele nu pot face diferenÈ›a dintre o plantă modificată genetic È™i una nemodificată. Astfel, insectele îÈ™i răspândesc încărcătura periculoasă È™i contaminează, prin îndeplinirea misiunii lor naturale, zonele nemodificate genetic cu tehnologia agro-genetică.
sursă - https://manancabio.ro/organisme-modificate-genetic-definitie-productie-si-utilizari/
Pe lângă schimbările climatice, folosirea pesticidelor, existenÈ›a plantelor modificate genetic, albinele au duÈ™mani È™i dăunători naturali: mamifere È™i insecte.
Cel mai periculos mamifer este È™oarecele (Mus musculus), care mai ales iarna intră în stup, distruge fagura, mănâncă mierea È™i polenul. HărÈ›uirea constantă poate provoca moartea familiei de albine.
BroaÈ™tele È™i È™opârlele pot provoca daune la orificiile de ieÈ™ire È™i la vasul de apă.
Unele păsări se hrănesc preponderent cu albine , cum ar fi:
Pițigoii :
​
Prigoria - Merops apiaster Hirundorustica Parus major
Ciocănitoarea mare
Dendrocopos major
Remiz pendulinus
Printre insecte, fluturele cap-de-mort (Acherontia atropos) se hrănește și cu miere, dar și viespii și furnicile iubesc mierea.
Gărgăunul sau bărzăunul (Vespa crabro), cea mai mare viespe din Europa È™i din America de Nord este vânător de albine.
Apicultorii sunt îngrijoraÈ›i de faptul că sănătatea È™i viabilitatea albinelor È™i a coloniilor de albine sunt puse în pericol de mulÈ›i factori letali È™i subletali, precum:
- dușmanii naturali ai albinelor
- utilizarea excesivă a pesticidelor în protecÈ›ia plantelor
- apariția unor boli oportuniste, deoarece albinele sunt expuse direct și indirect la pesticide
- modificările drastice ale condițiilor climatice și de mediu
- pierderea biodiversității plantelor
- modificări în utilizarea terenului
- prezența speciilor invazive, care slăbesc sistemul imunitar al coloniilor de albine
În ultimii ani, pe lângă problemele sus amintite, apicultorii s-au confruntat È™i cu consecinÈ›ele impactului negativ în multe zone economice, printre care È™i problema sustenabilității apiculturii.
Pentru apicultori, impactul economic (randament È™i cheltuieli) este un factor foarte important. Calea către producÈ›ia economică favorabilă trece prin crearea de colonii de albine, însă apicultorii dedicaÈ›i în zadar îÈ™i pun, pe lângă cunoÈ™tinÈ›ele acumulate de-a lungul timpului, suflet, dăruire È™i dragoste în acest meÈ™teÈ™ug, dacă nimeni nu vine în ajutorul lor, È™i aici ne gândim la un ajutor guvernamental.
Procesul de creare a mediului perfect pentru coloniile de albine este costisitor È™i de lungă durată. Cei câÈ›iva apicultori care există în toată Europa - cca. 600.000-700.000 de suflete – este abia 1% din populaÈ›ia europeană. Cine ar fi interesat dacă acest 1 % din populaÈ›ia europeană încetează să mai existe odată cu pierderea albinelor?
În zilele noastre, în Asia, Africa È™i în lume, cine È™tie unde, se produce miere artificială, care nici pe departe nu seamănă cu mierea naturală, deoarece mierea naturală conÈ›ine enzime, volatile, hormoni, care nu pot fi reproduse chimic. Mierea produsă în acest fel este tot mai puÈ›in costisitoare, astfel încât companiile multinaÈ›ionale, lanÈ›urile mari de magazine, preferă mierea naturală, umplu piaÈ›a cu non-miere È™i nu sunt interesate de soarta apicultorilor, albinelor sau a mierii naturale.
Mierea de pe rafturile magazinelor arată ca și mierea naturală. Oare un laic recunoaște aici mierea reală și cea falsă?
Din motivele menÈ›ionate mai sus, mierea naturală pierde teren, numărul coloniilor de albine este în scădere, apicultorii ajung la faliment È™i se apropie sfârÈ™itul.
Datorită efectelor naturale actuale, coloniile de albine nu mai sunt capabile să se susÈ›ină singure È™i aici vine ajutorul apicultorului prin asigurarea habitatului adecvat, a hranei È™i antibioticelor naturale, etc. È™i - nu în ultimul rând - conÈ™tientizarea autorităților importanÈ›a apiculturii pentru natură È™i omenire:
- apicultura este o activitate economică È™i socială È™i, ca atare, joacă un rol cheie în dezvoltarea durabilă a zonelor rurale È™i creează locuri de muncă
- coloniile de albine oferă servicii importante prin polenizare, prin menținerea diversității genetice a plantelor, și contribuie la biodiversitatea ecosistemelor
- apicultorii oferă servicii ecologice semnificative prin gestionarea corectă a apiculturii, asigurând astfel coloniilor de albine posibilitatea de polenizare optimă
- apicultura are valoare ecologică, economică, socială și contribuie la securitatea alimentară și la conservarea biodiversității
Albinele prin polenizare contribuie la îmbunătățirea biodiversității
În natură nu există niciun fond de gene vii care să poată fi folosit pentru regenerarea roiurilor. În lumea naturală, 60-70% din insectele polenizatoare sunt albine. Până în 2015, acest procent scăzuse la mai mult de jumătate. Dacă apicultura nu este profitabilă, apicultorii vor da faliment È™i, ca urmare, apicultura viabilă va înceta. PopulaÈ›ia de albine scade È™i albinele dispar lent. Aici ajungem din nou la concluzia: dacă albinele încetează, noi oamenii vom înceta să mai existăm.
Atât în ​​UE, cât È™i în alte părÈ›i ale lumii, numărul coloniilor de albine este în scădere, deoarece, pe lângă toate celelalte efecte negative, costul înființării unei afaceri apicole este mare. Acesta este un motiv pentru care tot mai puÈ›ini oameni se încumetă să înfiinÈ›eze ferme apicole, ceea ce duce la micÈ™orarea populaÈ›iilor de albine È™i scăderea posibilității de polenizare a culturilor vitale pentru om.
Oamenii de știință au arătat că albinele dispar:
- în mai puÈ›in de 15 ani din Europa
- aproximativ 8 ani din Statele Unite ale Anericii
- în cca. 20-25 de ani America de Sud È™i Africa
- iar în Asia nu mai există albine
Sursă foto : https://avilagtitkai.com/