VENINUL DE ALBINE
Veninul de albine este un lichid produs de albine în glande speciale și depozitat în vezica de venin lichid, pe care îl elimină cu acul, când sunt în pericol (lichidul este eliminat prin ac cu vezică cu tot și din păcate albina moare).
Veninul de albine este o substanță organică foarte complexă, formată din proteine toxice, lipide, acizi organici, uleiuri volatile, săruri minerale și apă. Este un lichid incolor, dens, ușor solubil în apă, se solidifica în 20 de minute în contact cu aerul. Conține apă, zaharuri (glucoză, fructoză), enzime (fosfolipaza A2, tialuronidaza), proteine și peptide (apamina, melitina, MTD), amine (histamina, dopamine, noradrenalina)
Tratamentele cu venin de albine sunt poate mai vechi și mai faimoase decât acelea cu miere:
- se poate folosi în bolile reumatismale (poliartritele infecțioase și de alta origine, spondiloartroza, poliartrită deformanta, nevrite, etc.);
- s-a demonstrat ca este un bun stimulent circulator, are proprietăți anticoagulante, fluidifica sângele și s-a folosit, de exemplu, în arteriopatii, în arterite, etc.
- restabilește circulația sângelui
- este util și în boli sistemice, ca lupusul eritmatosistemic;
- poate aduce ameliorări în scleroza multipla, o boala care provoacă degradarea constanta a nervilor
- melitina, o substanță din veninul albinelor, ajuta și la distrugerea virusului HIV;
- tratarea unor maladii chirurgicale ale vaselor periferice (flebite nesuportate, endarterite), astm bronșic, migrene, boala hipertonica vasculara, tireotoxicozele
- tratamentul bolilor neurologice (nevrite, nevralgii, miosite); in nevrozele climacteriale (de menopauza)
- boli infecțioase la ochi (trahom, ulcerații corneene sau panus)
Se fabrică multe feluri de unguente și creme pe baza de venin de albine, care sunt utilizate în tratamentul poliartritei și care reduc durerea musculara, durerea sciatica și durerile nervilor intercostali și bronsici, și ajută la o recuperare parțială a mișcării.
În ţara noastră îl găsim în special în creme pentru faţă şi în unguente recomandate persoanelor care suferă de reumatism. „Ajuns în fluxul sanguin stimulează glanda hipofiză, care la rândul său transmite glandelor suprarenale comanda să producă cel mai bine cunoscut antiinflamator natural, care este cortizonul. Iată că în felul acesta organismul nostru îşi produce propriul cortizon, care este orientat către zona inflamată”, precizează Cristina Mateescu.
Sunt în total 17 produse ale stupului pe care apifitoterapeuţii le studiază. Iar mulţi dintre aceştia le utilizează chiar în boli extrem de grave. Este şi cazul Cristinei Aoşan, care lucrează de peste 10 ani cu pacienţi care au scleroză multiplă.
„Pentru pacienţii care sunt mai tineri şi mai aproape de debut, şansele sunt să aibă o viaţă absolut normală, lipsită de acele pericole sau de acea perspectivă deosebit de neplăcută pe care le-o prezintă în general evoluţia bolii fără un tratament efectiv eficient”, spune Cristina Aoşan , Fondator al Societăţii române de Apiterapie.
Aşadar, produsele apicole sunt excelente pentru a preveni bolile şi pentru a ajuta în cazul unor afecţiuni deja instalate. Atenţie, însă. Chiar dacă au atât de multe beneficii, pot deveni periculoase dacă sunt luate după ureche. Doar un medic va şti să prescrie cantităţile corecte, astfel încât să obţineţi rezultate.
Veninul de albine însă poate fi și periculos. Oricând se poate declanșa o alergie care poate pune în pericol viata, de aceea, o terapie cu venin de albine trebuie făcută doar la recomandarea medicului specialist și cu asistența unor medici de specialitate.
Prof. Dr. N.M. Artemov – cu 20 de ani de experiență - stabilește următoarele contraindicații:
- hipersensibilitate alergica individuala la veninul de albine
- tuberculoza
- maladiile infecțioase acute
- hepatitele, nefritele
- bolile venerice
- anumite boli psihice,
- infecții purulente acute
- insuficientele acriovasculare
- stările de epuizare a organismului
- diabetul zaharat
- starea de graviditate.
Din punct de vedere fiziologic, toate acțiunile veninului de albine sunt toxice. Nu exista vaccin împotriva veninului de albine, însă există un antidot – soluția apoasă de propolis, stabilizată și standardizată – Propolis H4.